szeretetnyelvek

MI AZ ELSŐDLEGES SZERETETNYELVED?

Az ügyfeleimnél gyakran téma a párkapcsolat. Szeretnének harmonikus, boldog kapcsolatban élni. De hát ki nem?

Ilyenkor megkérdezem az ügyfeleimet, hogy neked mit jelent a boldogság? A válasz távolba meredő tekintet és csend. Esetleg az, hogy „nem is tudom”. Máskor pedig felsorolnak olyan pillanatokat, amikor éppen boldogok voltak.

A munkám során gyakran használom a Gary Chapman Mi az elsődleges szeretetnyelved c. munkáját, melyet 1992-ben adott ki. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Testi érintés
  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek

Sokan nem tudják magukról, hogyan fejezik ki a szeretet mások felé, de azt sem, hogy ők hogyan szeretnék kapni azt másoktól. A szeretetnyelvekkel való munkához szükség van az önismeretre. Illetve jó önismeret fejlesztő tevékenység a szeretetnyelvekkel való megismerkedés.

Ehhez első lépésben egy tesztet szoktam kitöltetni az ügyfelemmel és ha nyitott rá a párja, akkor vele is. Ez a teszt 30 mondatpár segítségével segít rangsorolni, hogy a fent felsorolt szeretetnyelvek közül mi élvez prioritást, melyiket milyen mértékben használjuk.

Nézzünk néhány példát:

Ha fontos neked az érintés, hogy megsimogassanak, átöleljenek vagy csak úgy legyél közel valakihez, hogy csendben vagytok, de a testetek szüntelenül kommunikál, akkor a testi érintésen keresztül fejezed ki vagy fogadod a szeretetet.

Ha szükséged van rá, hogy elismerjenek, megdicsérjenek, akár a külsődre, akár a teljesítményedre, eredményeidre vonatkozóan, vagy bátorítsanak, akkor biztos, hogy fontosak számodra az elismerő szavak.

Ha fontos számodra az, hogy kivel, hol, hogyan töltöd az időd, hogy osztatlan figyelemben részesülj, vagy meghitt beszélgetésben részesülj, hogy meghallgassanak, akkor a minőségi idő lesz az egyik szeretetnyelved.

Szeretsz ajándékokat kapni? Szereted a meglepetéseket? Lehet, hogy nincs is szükséged az akármilyen apróságra vagy épp a nagy értékű dologra, de te szeretsz kapni, akkor inkább az ajándékozástól fogod magad szeretve érzeni.

Gyakran kérnek tőled segítséget, mert tudják, hogy rád számíthatnak? Vagy épp te ajánlod fel mindenkinek a segítségedet? Ha olyan dolgokat teszel, ami a törődést és a gondoskodást fejezi ki mások számára, akkor számodra a szeretet kifejezése a szívességeken keresztül történik.

Következő alkalommal átbeszéljük a kapott eredményeket és összehasonlítjuk a pár szeretetnyelveit. Fontos felismerésekre tesznek szert ilyenkor az ügyfelek. Pl. rájönnek, hogy ők mitől érzik szeretve magukat, vagy arra, hogy miért viselkedik úgy a párjuk, ahogy. Az is hasznos, amikor rálátunk arra, hogy mit kell másképp csinálni vagy mondani.

Fontos tudni, hogy a párok szeretetnyelve nem mindig egyezik, ami nem is baj. Csak tudni kell, hogy a másiknak mire van szüksége ahhoz, hogy ő is szeretve érezze magát.

Ami az érdekesség, hogy nem biztos, hogy az a mód, ahogyan mi adjuk a szeretetet, megegyezik azzal, ahogyan kapjuk vagy kapni szeretnénk.

Chapman doktor azt is írja könyveiben, hogy mind az öt szeretetnyelv tanulható. Ha tudatosítjuk a fentieket és odafigyelünk magunkra és másokra is, gyökeresen megváltozhat a kapcsolatunk minősége.

A szerzőnek további könyvei jelentek meg más-más korosztályt megcélozva.

  • Az 5 szeretetnyelv Egymásra hangolva kiadvány házasoknak szól,
  • a Szólóban c. műve az egyedülállókat szólítja meg,
  • a gyerekek szeretetnyelvét segít felismerni a Gyerekekre hangolva c. könyv.

Az egyik kedvenc filmemből (Moulin Rouge) vett idézettel zárom soraimat:

„Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon.”

Ha tetszett, oszd meg a cikket!

Iratkozz fel Youtube csatornámra a képességfejlesztő videókért!

Kövess a
Facebookon!